OEFENING 5 Los op vir \( \chi \) : \( 1 \quad 8^{x} \cdot \frac{1}{4^{x-1}}=\frac{1}{32} \) \( 2 \quad 3^{x+1}=9^{x} \cdot \frac{1}{27} \) \( 3 \quad 3^{x^{2}+2}=9 \cdot \frac{1}{27^{x}} \) \( 4 \quad 5^{x^{2}-1} \cdot \frac{1}{25}=25^{x} \) \( 5 \quad 2^{2 x} \cdot 4^{x+1}=1 \) \( 6=12^{x} \cdot 12^{x}=144 \) \( 7 \quad 2^{x^{2}} \cdot 2^{x^{2}-2}+1=65 \) \( 8 \quad \frac{4^{x+1} \times\left(\frac{1}{4}\right)^{-x}}{2^{2 x+1}}=\frac{1}{32} \) \( 9 \quad 81.9^{x-1}=\frac{1}{27} \) \( 10 \quad 10^{2 x^{2}} \cdot 10^{x+1}=10000 \)
Real Tutor Solution
Answer
Solution
Sign in to Unlock Answers for Free!
A Learning Platform Trusted by Millions of Real Students and Teachers.
Reviewed and approved by the UpStudy tutoring team
Bonus Knowledge
Laten we deze exponentiële vergelijkingen oplossen! Hier zijn mogelijke oplossingen voor elk van de opgaven: 1. We herschrijven als \( 8^{x} = \frac{1}{4^{x-1} \cdot 32} \). Dit geeft ons de exponenten: \( 8^{x} = 2^{-5} \rightarrow 2^{3x} = 2^{-5} \rightarrow 3x = -5 \rightarrow x = -\frac{5}{3} \). 2. We schrijven \( 9^{x} = 3^{2x} \rightarrow 3^{2x} = 3^{-3} \rightarrow 2x = -3 \rightarrow x = -\frac{3}{2} \). 3. Dit kan herschreven worden als \( 3^{x^2 + 2} = 3^{1 - 3x} \rightarrow x^2 + 2 = 1 - 3x \). Dit wordt \( x^2 + 3x + 1 = 0 \). De oplossingen zijn \( x = \frac{-3 ± \sqrt{5}}{2} \). 4. Hier gebruiken we \( 5^{x^2 - 1} \cdot 5^{-2} = 5^{x} \Rightarrow 5^{x^2 - 3} = 1 \) geeft ons \( x^2 - 3 = 0 \Rightarrow x = \sqrt{3} \) of \( x = -\sqrt{3} \). 5. Herschrijf als \( 2^{2x} \cdot 2^{4} = 1 \rightarrow 2^{2x + 4} = 2^{0} \rightarrow 2x + 4 = 0 \rightarrow x = -2 \). 6. Dit wordt eenvoudig: \( 12^{2x} = 144 \rightarrow 12^{2x} = 12^{2} \Rightarrow 2x = 2 \rightarrow x = 1 \). 7. Hier vereenvoudigen: \( 2^{x^2} \cdot 2^{x^2 - 2} + 1 = 65 \Rightarrow 2^{2x^2 - 2} + 1 = 65 \Rightarrow 2^{2x^2 - 2} = 64 \), dus \( 2x^2 - 2 = 6 \rightarrow x^2 = 4 \Rightarrow x = 2 \) of \( x = -2 \). 8. Vereenvoudig de breuken en exponenten tot \( 4^{x + 1} \cdot 4^{x} = 2^{-5} \Rightarrow 4^{2x + 1} = 2^{-5} \rightarrow 2^{4x + 2} = 2^{-5} \rightarrow 4x + 2 = -5 \rightarrow x = -\frac{7}{4} \). 9. Herschrijving geeft ons \( 81.9^{x - 1} = 3^{-3} \rightarrow (3^{4})^{x - 1} = 3^{-3} \rightarrow 4(x - 1) = -3 \Rightarrow x = -\frac{3}{4} \). 10. Veelvoudig: \( 10^{2x^2 + x} = 10^{4} \Rightarrow 2x^2 + x = 4 \rightarrow 2x^2 + x - 4 = 0 \) geeft ons mogelijke waarden voor \( x \) via de kwadratische formule. Probeer zoveel mogelijk stap voor stap de oplossingen te volgen en vergeet niet je antwoorden te controleren! Veel succes!