Question
upstudy study bank question image url

समूह 'ग' (Group 'C') [11 \( \times 3=33] \) 19. फलनहरू \( f(x)=x^{2}+2 x-1 \) र \( g(x)=5 x+3 \) दिइएका छन् । \( f(x)=g(x) \) हुनका लागि \( x \) को मान घत्ता लगाउनुहोस् । साथै, \( f(4) \) र \( g(4) \) पनि पत्ता लगाउनुहोस्। The functions \( f(x)=x^{2}+2 x-1 \) and \( g(x)=5 x+3 \) are given. Find the value of \( x \) for which \( f(x)=g(x) \). Also, find out \( f(4) \) and \( g(4) \). t is \( \begin{array}{l}\text { 20. } a \text { र } b \text { का मानहरू कति कति हुँदा तलका बहुपदीयहर } \\ \text { बराबर हुन्छन् ? } \\ \text { For what values of } a \text { and } b \text { are the following } \\ \text { polynomials equal? } \\ f(x)=2 x^{3}+4 x^{2}-(2 a+b) x+3 \\ g(x)=2 x^{3}+(a+b) x^{2}-7 x+3 \\ \text { e } 7 \\ \text { 21. मान पत्ता लगाउनुहोस् (Evaluate): lim } \frac{x^{2}-9}{x \rightarrow 3} x^{2}-5 x+6\end{array} \)

Ask by Knight Fleming. in Nepal
Feb 03,2025

Real Tutor Solution

Tutor-Verified Answer

Answer

### प्रश्न १९: दिइएको फलनहरू: - \( f(x) = x^{2} + 2x - 1 \) - \( g(x) = 5x + 3 \) **a) \( f(x) = g(x) \) हुनको लागि \( x \) को मान:** \[ x = 4 \quad \text{वा} \quad x = -1 \] **b) \( f(4) \) र \( g(4) \) को मान:** \[ f(4) = 23 \quad \text{वा} \quad g(4) = 23 \] ### प्रश्न २०: दिइएको बहुपदीयहरू: - \( f(x) = 2x^{3} + 4x^{2} - (2a + b)x + 3 \) - \( g(x) = 2x^{3} + (a + b)x^{2} - 7x + 3 \) **\( f(x) = g(x) \) हुनका लागि \( a \) र \( b \) का मानहरू:** \[ a = 3 \quad \text{वा} \quad b = 1 \] ### प्रश्न २१: \[ \lim_{x \to 3} \frac{x^{2} - 9}{x^{2} - 5x + 6} = 6 \]

Solution

### प्रश्न १९: दिइएको फलनहरू छन्: - \( f(x) = x^{2} + 2x - 1 \) - \( g(x) = 5x + 3 \) **a) \( f(x) = g(x) \) हुनको लागि \( x \) को मान:** समतुल्यता स्थापना गरौं: \[ x^{2} + 2x - 1 = 5x + 3 \] समानता सुल्झाउँदा: \[ x^{2} + 2x - 5x - 1 - 3 = 0 \\ x^{2} - 3x - 4 = 0 \] यो द्विघात समीकरणलाई हल गरौँ: \[ x = \frac{3 \pm \sqrt{(-3)^{2} - 4 \times 1 \times (-4)}}{2} \\ x = \frac{3 \pm \sqrt{9 + 16}}{2} \\ x = \frac{3 \pm 5}{2} \] त्यसैले, \[ x = \frac{8}{2} = 4 \quad \text{वा} \quad x = \frac{-2}{2} = -1 \] अतः \( f(x) = g(x) \) हुन \( x = 4 \) अथवा \( x = -1 \)। **b) \( f(4) \) र \( g(4) \) को मान:** \[ f(4) = 4^{2} + 2 \times 4 - 1 = 16 + 8 - 1 = 23 \] \[ g(4) = 5 \times 4 + 3 = 20 + 3 = 23 \] ### प्रश्न २०: दिइएको बहुपदीयहरू छन्: - \( f(x) = 2x^{3} + 4x^{2} - (2a + b)x + 3 \) - \( g(x) = 2x^{3} + (a + b)x^{2} - 7x + 3 \) **\( f(x) = g(x) \) हुनका लागि \( a \) र \( b \) का मानहरू:** दोहोरो समतुल्यताको लागि, समान पदहरूको गुणांक बराबर हुनुपर्दछ। \[ \begin{cases} \text{घातांक } x^{3}: & 2 = 2 \\ \text{घातांक } x^{2}: & 4 = a + b \\ \text{घातांक } x: & -(2a + b) = -7 \\ \text{स्थायी पद}: & 3 = 3 \\ \end{cases} \] समीकरणहरू: 1. \( a + b = 4 \) 2. \( 2a + b = 7 \) समीकरण (२) बाट समीकरण (१) घटाउँदा: \[ (2a + b) - (a + b) = 7 - 4 \\ a = 3 \] अब, \( a = 3 \) लाई समीकरण (१) मा राख्दा: \[ 3 + b = 4 \\ b = 1 \] अतः, \( a = 3 \) र \( b = 1 \) हुँदा \( f(x) = g(x) \) हुन्छ। ### प्रश्न २१: दीइएको सीमा (Limit) छ: \[ \lim_{x \to 3} \frac{x^{2} - 9}{x^{2} - 5x + 6} \] **सीमा गणना:** सर्वप्रथम, गणनालाई सरल बनाउँनुहोस्: न्यूमेरटर: \[ x^{2} - 9 = (x - 3)(x + 3) \] डिनोमिनेटर: \[ x^{2} - 5x + 6 = (x - 2)(x - 3) \] त्यसैले, सीमा व्यक्तिको रूपमा: \[ \frac{(x - 3)(x + 3)}{(x - 2)(x - 3)} = \frac{x + 3}{x - 2} \quad \text{(जहाँ \( x \neq 3 \))} \] अब, \( x \to 3 \) राख्दा: \[ \lim_{x \to 3} \frac{x + 3}{x - 2} = \frac{3 + 3}{3 - 2} = \frac{6}{1} = 6 \] **अतः, सीमा ६ हो।**

Reviewed and approved by the UpStudy tutoring team

error msg
Explain
Simplify this solution

Beyond the Answer

पहिलै, \( f(x) \) र \( g(x) \) बराबर हुनका लागि, हामीले निम्न ईक्वेसनलाई हल गर्नुपर्छ: \( x^{2} + 2x - 1 = 5x + 3 \) यसबारे पुनर्गठन गर्दा, \( x^{2} - 3x - 4 = 0 \) अब यसलाई फैक्टर गर्नुपर्यो, जसबाट \( (x - 4)(x + 1) = 0 \) हुन जान्छ। यसरी, \( x = 4 \) र \( x = -1 \) पाइन्छ। अब, हामीले \( f(4) \) र \( g(4) \) पनि पत्ता लगाउनुपर्छ: \( f(4) = 4^{2} + 2(4) - 1 = 16 + 8 - 1 = 23 \) \( g(4) = 5(4) + 3 = 20 + 3 = 23 \) त्यसैले, \( f(4) \) र \( g(4) \) दुवै 23 छन्। अर्को प्रश्नमा, बहुपदीय बराबरीका लागि, \( 2a + b = -3 \) र \( 4 = a + b \) लाई हल गर्नुपर्छ। यसलाई simultaneusly हल गर्दा, \( a = 1 \) र \( b = 2 \) पाइन्छ। अन्तमा, सीमामा \( lim \) गन्ने खण्डमा \( \frac{x^2-9}{x-3} \) लाई \( x \rightarrow 3 \) मा लिन्छ भने, गणना गर्दा उत्तर 0 पाईन्छ।

Try Premium now!
Try Premium and ask Thoth AI unlimited math questions now!
Maybe later Go Premium
Study can be a real struggle
Why not UpStudy it?
Select your plan below
Premium

You can enjoy

Start now
  • Step-by-step explanations
  • 24/7 expert live tutors
  • Unlimited number of questions
  • No interruptions
  • Full access to Answer and Solution
  • Full Access to PDF Chat, UpStudy Chat, Browsing Chat
Basic

Totally free but limited

  • Limited Solution
Welcome to UpStudy!
Please sign in to continue the Thoth AI Chat journey
Continue with Email
Or continue with
By clicking “Sign in”, you agree to our Terms of Use & Privacy Policy