Question
upstudy study bank question image url

Bereken die waarde van \( p \) indien \( \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1}=\sum_{r=3}^{14}(30-3 r) \)

Ask by Grant Huff. in South Africa
Feb 02,2025

Real Tutor Solution

Tutor-Verified Answer

Answer

\( p = \frac{2}{3} \)

Solution

We willen de waarde van \( p \) berekenen waarvoor geldt: \[ \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1} = \sum_{r=3}^{14} (30 - 3r) \] **Stap 1: Bereken de linkerkant van de vergelijking** De linkerkant is een oneindige meetkundige reeks: \[ \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1} = 27p \sum_{k=0}^{\infty} p^k \] Voor \(|p| < 1\) convergeert de reeks: \[ \sum_{k=0}^{\infty} p^k = \frac{1}{1 - p} \] Dus: \[ 27p \cdot \frac{1}{1 - p} = \frac{27p}{1 - p} \] **Stap 2: Bereken de rechterkant van de vergelijking** De rechterkant is een eindige som: \[ \sum_{r=3}^{14} (30 - 3r) = 30 \cdot (14 - 3 + 1) - 3 \sum_{r=3}^{14} r \] Het aantal termen van \( r = 3 \) tot \( r = 14 \) is \( 12 \): \[ 30 \cdot 12 - 3 \sum_{r=3}^{14} r \] De som van opeenvolgende gehele getallen van 3 tot 14 is: \[ \sum_{r=3}^{14} r = \sum_{r=1}^{14} r - \sum_{r=1}^{2} r = \frac{14 \cdot 15}{2} - \frac{2 \cdot 3}{2} = 105 - 3 = 102 \] Dus de rechterkant wordt: \[ 30 \cdot 12 - 3 \cdot 102 = 360 - 306 = 54 \] **Stap 3: Stel de vergelijking op en los op voor \( p \)** \[ \frac{27p}{1 - p} = 54 \] Los dit op: \[ 27p = 54(1 - p) \\ 27p = 54 - 54p \\ 81p = 54 \\ p = \frac{54}{81} = \frac{2}{3} \] **Conclusie:** De waarde van \( p \) is \( \frac{2}{3} \). **Antwoord:** De waarde van \( p \) is twee derde, dat wil zeggen \( p = \dfrac{2}{3} \).

Reviewed and approved by the UpStudy tutoring team

error msg
Explain
Simplify this solution

Beyond the Answer

Om de waarde van \( p \) te berekenen, beginnen we eerst met het rechterlid van de vergelijking. We berekenen de som \( \sum_{r=3}^{14}(30-3r) \). De termen in de som zijn voor \( r = 3 \) tot \( r = 14 \): - Voor \( r = 3 \): \( 30 - 3 \cdot 3 = 21 \) - Voor \( r = 4 \): \( 30 - 3 \cdot 4 = 18 \) - Voor \( r = 5 \): \( 30 - 3 \cdot 5 = 15 \) - Voor \( r = 6 \): \( 30 - 3 \cdot 6 = 12 \) - Voor \( r = 7 \): \( 30 - 3 \cdot 7 = 9 \) - Voor \( r = 8 \): \( 30 - 3 \cdot 8 = 6 \) - Voor \( r = 9 \): \( 30 - 3 \cdot 9 = 3 \) - Voor \( r = 10 \): \( 30 - 3 \cdot 10 = 0 \) - Voor \( r = 11 \): \( 30 - 3 \cdot 11 = -3 \) - Voor \( r = 12 \): \( 30 - 3 \cdot 12 = -6 \) - Voor \( r = 13 \): \( 30 - 3 \cdot 13 = -9 \) - Voor \( r = 14 \): \( 30 - 3 \cdot 14 = -12 \) Als we deze waarden bij elkaar optellen, krijgen we: \[ 21 + 18 + 15 + 12 + 9 + 6 + 3 + 0 - 3 - 6 - 9 - 12 = 54 - 30 = 24 \] Dus, \( \sum_{r=3}^{14}(30-3r) = 24 \). Nu kijken we naar het linker lid: \( \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1} \). Deze som kan worden herschreven als: \[ 27 \sum_{k=0}^{\infty} p^{k+1} = 27p \sum_{k=0}^{\infty} p^k \] De som \( \sum_{k=0}^{\infty} p^k \) convergent is als \( |p| < 1 \) en is gelijk aan \( \frac{1}{1-p} \): \[ 27p \cdot \frac{1}{1-p} = \frac{27p}{1-p} \] Nu stellen we de twee zijden van de vergelijking gelijk: \[ \frac{27p}{1-p} = 24 \] Om dit op te lossen, vermenigvuldigen we beide zijden met \( 1 - p \): \[ 27p = 24(1-p) \] \[ 27p = 24 - 24p \] \[ 27p + 24p = 24 \] \[ 51p = 24 \] \[ p = \frac{24}{51} = \frac{8}{17} \] Dus, de waarde van \( p \) is \( \frac{8}{17} \).

Try Premium now!
Try Premium and ask Thoth AI unlimited math questions now!
Maybe later Go Premium
Study can be a real struggle
Why not UpStudy it?
Select your plan below
Premium

You can enjoy

Start now
  • Step-by-step explanations
  • 24/7 expert live tutors
  • Unlimited number of questions
  • No interruptions
  • Full access to Answer and Solution
  • Full Access to PDF Chat, UpStudy Chat, Browsing Chat
Basic

Totally free but limited

  • Limited Solution
Welcome to UpStudy!
Please sign in to continue the Thoth AI Chat journey
Continue with Email
Or continue with
By clicking “Sign in”, you agree to our Terms of Use & Privacy Policy