Bereken die waarde van \( p \) indien \( \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1}=\sum_{r=3}^{14}(30-3 r) \)
Solución de tutoría real
Responder
Solución
Revisado y aprobado por el equipo de tutoría de UpStudy
Beyond the Answer
Om de waarde van \( p \) te berekenen, beginnen we eerst met het rechterlid van de vergelijking. We berekenen de som \( \sum_{r=3}^{14}(30-3r) \). De termen in de som zijn voor \( r = 3 \) tot \( r = 14 \): - Voor \( r = 3 \): \( 30 - 3 \cdot 3 = 21 \) - Voor \( r = 4 \): \( 30 - 3 \cdot 4 = 18 \) - Voor \( r = 5 \): \( 30 - 3 \cdot 5 = 15 \) - Voor \( r = 6 \): \( 30 - 3 \cdot 6 = 12 \) - Voor \( r = 7 \): \( 30 - 3 \cdot 7 = 9 \) - Voor \( r = 8 \): \( 30 - 3 \cdot 8 = 6 \) - Voor \( r = 9 \): \( 30 - 3 \cdot 9 = 3 \) - Voor \( r = 10 \): \( 30 - 3 \cdot 10 = 0 \) - Voor \( r = 11 \): \( 30 - 3 \cdot 11 = -3 \) - Voor \( r = 12 \): \( 30 - 3 \cdot 12 = -6 \) - Voor \( r = 13 \): \( 30 - 3 \cdot 13 = -9 \) - Voor \( r = 14 \): \( 30 - 3 \cdot 14 = -12 \) Als we deze waarden bij elkaar optellen, krijgen we: \[ 21 + 18 + 15 + 12 + 9 + 6 + 3 + 0 - 3 - 6 - 9 - 12 = 54 - 30 = 24 \] Dus, \( \sum_{r=3}^{14}(30-3r) = 24 \). Nu kijken we naar het linker lid: \( \sum_{k=0}^{\infty} 27 p^{k+1} \). Deze som kan worden herschreven als: \[ 27 \sum_{k=0}^{\infty} p^{k+1} = 27p \sum_{k=0}^{\infty} p^k \] De som \( \sum_{k=0}^{\infty} p^k \) convergent is als \( |p| < 1 \) en is gelijk aan \( \frac{1}{1-p} \): \[ 27p \cdot \frac{1}{1-p} = \frac{27p}{1-p} \] Nu stellen we de twee zijden van de vergelijking gelijk: \[ \frac{27p}{1-p} = 24 \] Om dit op te lossen, vermenigvuldigen we beide zijden met \( 1 - p \): \[ 27p = 24(1-p) \] \[ 27p = 24 - 24p \] \[ 27p + 24p = 24 \] \[ 51p = 24 \] \[ p = \frac{24}{51} = \frac{8}{17} \] Dus, de waarde van \( p \) is \( \frac{8}{17} \).